recept: Sárgabarack befőtt, Kifőzde
Sárgabarack befőtt
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

8-10 kg keményebb sárgabarack,
3 kg kristálycukor,
fél ek szegfűszeg,
10 dkg citromsav,
szalicil




A barackot megmossuk, kiválogatjuk, a hibás részeket kivágjuk, majd citromsavas forróvízzel leöntjük. Óvatosan átforgatjuk, majd szűrőkanállal átmerjük jeges citromsavas vízbe, ettől szint önként ledobja a héját, amit le is szedünk. A meghámozott barackot egyenesen az alaposan kimosott üvegekbe szedjük. Háromnegyed részig legyen töltve minden üveg. Minden üveget megtöltünk vízzel, egy-egy csipet citromsavval tetézve, hogy a barack ne barnulhasson meg.
Ekkor már tudjuk, mennyi víz kell hozzá, és elkészíthetjük a szirupot:
Egy nagy fazékba a belemért vízhez literenként hozzáöntünk 30 deka kristálycukrot, felkeverjük, és teatojásban beletesszük a szegfűszeget (ha valaki nem szereti, elhagyhatja). Felforraljuk, és 10 percig forraljuk. A végén beleteszünk annyi citromsavat, hogy kellemes, nagyon enyhe savanykás íze legyen.
Az üvegekbe porciózott barackról leöntjük a vizet és rámerjük a forrásban levő szirupot, a tetejére csippentünk egy késhegynyi szalicilt, és szorosan lezárjuk, szárazdunsztba tesszük.

Süteményekhez, fagylaltokhoz, de akár húsokhoz is finom, de csak úgy magában is mennyei.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: dunsztolás
 körtebefőtt
 ribizlibefőtt
 kompót


Forrás: Anyám receptje.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2011.07.18. Utoljára frissítve: 2011.07.18.
Utolsó megtekintés: több, mint 20 órája (2024-05-02 16:14:37 - 4.71)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez