Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||
8-10 kg keményebb sárgabarack, 3 kg kristálycukor, fél ek szegfűszeg, 10 dkg citromsav, szalicil |
A barackot megmossuk, kiválogatjuk, a hibás részeket kivágjuk, majd citromsavas forróvízzel leöntjük. Óvatosan átforgatjuk, majd szűrőkanállal átmerjük jeges citromsavas vízbe, ettől szint önként ledobja a héját, amit le is szedünk. A meghámozott barackot egyenesen az alaposan kimosott üvegekbe szedjük. Háromnegyed részig legyen töltve minden üveg. Minden üveget megtöltünk vízzel, egy-egy csipet citromsavval tetézve, hogy a barack ne barnulhasson meg. Ekkor már tudjuk, mennyi víz kell hozzá, és elkészíthetjük a szirupot: Egy nagy fazékba a belemért vízhez literenként hozzáöntünk 30 deka kristálycukrot, felkeverjük, és teatojásban beletesszük a szegfűszeget (ha valaki nem szereti, elhagyhatja). Felforraljuk, és 10 percig forraljuk. A végén beleteszünk annyi citromsavat, hogy kellemes, nagyon enyhe savanykás íze legyen. Az üvegekbe porciózott barackról leöntjük a vizet és rámerjük a forrásban levő szirupot, a tetejére csippentünk egy késhegynyi szalicilt, és szorosan lezárjuk, szárazdunsztba tesszük. Süteményekhez, fagylaltokhoz, de akár húsokhoz is finom, de csak úgy magában is mennyei. |